10. marraskuuta 2019

Vauhti kiihtyy, vai kiihtyykö?

Oppia ja kasvavaa passiivista tulovirtaa


Oppimassa uusia asioita

Useissa sijoittamisen blogeissa ja videoissa on korostettu jatkuvan oppimisen merkitystä sijoittamisen uralla. Erityisesti alkuvaiheessa on tärkeää sivistää itseään, jotta ensinnäkin osaa välttää pahimmat virheet ja toisaalta tietää mitä tekee. 

Kirjojen, blogien ja videoiden lisäksi olen nyt viime aikoina osallistunut melko moneen webinaariin ja tapahtumaan, joissa on käsitelty paitsi asuntosijoittamista, myös sijoittamista yleisesti.

Lähes joka viikko on ollut joku tapahtuma kalenterissa, johon olen osallistunut mukaan. Tässä(kin) tulee asuminen kasvukeskuksessa eduksi, koska tapahtumia järjestetään pääasiassa suuremmissa kaupungeissa.  

Jokaisesta näistä on jäänyt jotain uutta oppia ja oivalluksia mieleen, joten olen ollut varsin tyytyväinen kokemaani. Osa näistä on jopa maksuttomia, joissakin osallistuminen maksaa joitain kymppejä, eli kohtuudessa pysyvät.

Tilasin myös itselleni sijoituskirjapaketin Nordnetistä https://www.nordnet.fi/fi/opi-uutta/sijoituskirjat, joita olen nyt kahlaamassa läpi. Ensimmäinen kirja on jo loppupuolella ja se vaikuttaa olevan täyttä asiaa.

Ovatko sitten uudet opit muuttaneet minua sijoittajana? Voisi sanoa, että kyllä jonkin verran. Pääasiallinen sijoitusstrategiani ei ole paljoa aiemmasta muuttunut, mutta se on nyt täsmällisempi ja uskallan sanoa, että lisääntyneen tiedon myötä osaamiseni esim. asuntosijoittajana on nyt parempi. Jostain pitäisi saada vielä hyppyselinen rauhallisuutta, että malttaisin jaksaa odottaa tuloksia pidempään.

Sijoitusasunto numero 2  

Saimme vähän aikaa sitten kaksion hankinnan onnellisesti päätökseen ja laitoimme sen vuokrattavaksi tori.fi -sivustolle. Tätä ennen teimme pientä pintaremonttia maalauttamalla keittiön ovet ja vaihtamalla vetimet. Samalla tuli muutamia pieniä muita kohteita ehostettua, jotta asunto olisi houkuttelevampi.

Asunnon näytöissä kävi muutama eri vuokralaisehdokas, joista lopulta meillä oli valittavana kaksi eri ehdokasta sekä lisäksi kolmas, joka olisi ottanut asunnon vastaan näkemättä asuntoa ollenkaan (asuu eri paikkakunnalla). Ehkä erikoisin tapaus oli eräs mummu, joka etsi itselleen asuntoa, mutta lopulta sitten soitti ja halusikin tarjota vuokralaiksekseen poikansa perhettä..

Nuoripari, jonka kanssa lopulta päädyimme sopimukseen, allekirjoitti sopimuksen ja maksoi vakuuden, joten ensi kuun alusta pääsevät muuttamaan sisään.

Arvopaperit

Nordnetissä oleva arvopaperisalkku koki katoa sijoitusasunnon hankinnan vuoksi, mutta kasvatamme sitä pikkuhiljaa joka kuukausi sitä mukaa, kun talletuksia pystyy tekemään. Hankinnassa on nyt myös mukana hyvien osingonmaksajien lisäksi kasvuyrityksiä, joilla toivon mukaan salkkuun saadaan tasapainoa laskevien osinkoprosenttien lisäksi.

Toistaiseksi parhaiten kasvanut on vaimon pyytämä ostos eli Marimekko, joka tällä hetkellä huitelee reilusti yli parikymmentä prosenttia plussalla.


Passiivinen tulo

Passiiviseksi tuloksi lasken osakkeista saadut osingot sekä asuntojen vuokratulot. Vapaa-ajan asunnon vuokratulot on vaikeampi tapaus, koska menot jakautuvat niin eri kategorioihin, että siitä on vaikea laskea eksaktia summaa.

Kiitos sijoitusasuntojen, passiivisen tulon (ilman vapaa-ajan asunnon vuokratuloja) muutoksen trendi on huomattava. Huhtikuun piikki on pääosin suomalaisista pörssiosakkeista johtuvaa osingonmaksua. 
Kun mukaan huomioidaan vapaa-ajan asunnon tulot (miinus sen lainalyhennys), saadaan laskelmasta hieman erinäköinen, mutta trendi on sama eli loppuvuotta kohti tulojen määrä on kasvanut selvästi, vaikkakin parhaat loma-asunnon vuokrakuukaudet ajoittuvat loppukesään-alkusyksyyn.Mukavaa joulun odotusta !

  
  
   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti