3. helmikuuta 2020

Tammikuu - haastava alku uuteen vuoteen

Suunnitelmien justeerausta

Sijoitusrintamalla tammikuu vaikuttaa haastavalta vuoden aloitukselta. Olinhan toki avannut osakesäästötilin jo hyvissä ajoin ja tehnyt suunnitelmia miten vuosi aloitetaan, mutta kaikki ei näytä todellakaan menevän kuten Strömsössä.

Yllättävät menot

Mainitsin aiemmassa kirjoituksessani joulukuun odotettua heikommasta tulotasosta ja yllättävistä menoista, jotka aiheuttivat sen, että tammikuun tuloja odotettiin kuin kuuta nousevaa, jotta päästään taas sijoittamaan suunnitelman mukaisesti. Tammikuun alku ei suinkaan suonut helpotusta, vaan peliin astui pari isoa muuttujaa.

Auto  

Auto (Mersu vm. 2005) kävi joulukuussa pajalla. Jo silloin sain vihiä, että autossa olisi vielä muutakin laitettavaa mikäli mielin saada sen katsastuksesta läpi. Päätin tuolloin, että odottelen rauhassa lähestyvää katsatusta ja laitetaan puutteet kuntoon sitä ennen helmikuussa. Autosta alkoi kuitenkin yhtäkkiä kuulumaan jotain vikinää ajon aikana, joten korjaamolle kävi auton tie. Itsellänikin pysyy kyllä jakoavain kädessä, mutta auton korjaaminen tilan- ja ajanpuutteen vuoksi ei oikein nappaa.

Viedessäni auton korjaamolle annoin luvan korjata katsastukseen vaikuttavat puutteet optimistina uskoen, että kokonaiskustannust pyörisi jossain 400-500 euron välillä. Noh..loppulasku töineen oli mojova 1152 euroa. Vikinän syy oli joidenkin käsijarrun kiinnikkeiden ruostuminen ja pettäminen, joten jarru laahasi. Vika korjattiin samalla muiden katsastuksen hyväksyntää estävien korjaustoimen kanssa.

Maksun yhteydessä kävi jo hetken mielessä, että koslasta pitäisi päästä eroon, mutta tokkopa mikään muukaan auto ilmaiseksi tulee, joten täytynee vain sulatella asia. Jos isompia korjauksia ei tänä vuonna tule, on se silti kuukautta kohti suhteellisen edullinen pitää.

Keittiö  

Kotona on puhuttu jo jonkin aikaa keittiöremontista ja myönnettävähän se on, että keittiössä olisi jo päivitettävää, joten ei tämä sinänsä merkittävä yllätys ollut.

Kaappien pinnoissa on kulumaa, altaan pohjassa naarmuja sekä astianpesukone alkaa vedellä viimeisiään, jättäen toivomisen varaa pesutuloksessa sekä kaasuliesi (vaikka niin mukava toisaalta on) ei toimi enää kuin yhden polttimen varassa. Kaakelilattian pinta maalattiin joku aika sitten ja nykyään tuo kiiltävä musta sävy harmittaa, koska roskat erottuvat varsin selvästi.

Päätös tapahtui (kuten meillä yleensä) aika spontaanisti pienen pohdiskelun jälkeen. Tarkoitus oli, että aloitetaan remontti nyt ja tehdään vaihe kerrallaan. Mopo kuitenkin lähti keulimaan samantien ja halusimme homman valmiiksi pian. Keittiön kaappien rungot ovat hyväkuntoiset, joten niitä ei vaihdettu.

Pohdimme aluksi väliseinän purkamista keittiön ja ruokasalin välistä, mutta koska kyseessä oli paksu kantava seinä, olisi se vaatinut liikaa suunnittelu- ja lupahommia, eikä hintakaan varmasti olisi kovin edullinen. Päädyimme lopulta purkamaan kevyen väliseinän, joka avartaa keittiötä toisesta päästä kohti olohuonetta.

Sähkötöitä, kaapinovien maalausta ja levyjen mittoihin leikkausta lukuunottamatta olen tehnyt kaikki itse alusta loppuun. Listalla on monenlaista hommaa:
 • kalusteiden purku (edellinen remontoija oli liimannut pöytätasot runkoihin kiinni. Tuskallinen irrottaa)
 • väliseinän purku (timanttilaikalla rälläkällä sahaus tuottaa aika paljon pölyä...)
 • kolojen ja aukkojen hionnat sekä tasoittamiset  
 • seinien ja katon maalaukset
 • muutamien keittiökaapistojen paikkojen vaihto
 • pystykaapin muokkaus 
 • keittiötasojen asennus
 • altaan asennus ja silikonisaumaukset
 • keittiökoneiden paikalleen asennukset   

Tätä kirjoittaessa remontti alkaa olla loppusuoralla. Jäljellä olevia tehtäviä on seuraavasti:
 • vinyylilattian asennus
 • listojen asennus
 • keittiöhanan ja vesikalusteiden asennus
 • loput silikonisaumat
 • ledivalaistuksen asennus
 • sähkötyöt  (ulkoistettu)
Viikonloput ja illat ovat menneet puuhatessa, mutta lopputulos palkinnee. Kirjaan kaikki kuitit ylös ja teen yhteenvedon tarkasta toteumasta myöhemmin.

Remontin yhteydessä on saanut "tekosyyn" päivittää samalla kalustoa kuntoon. Koneet tulevat tällä käyttöasteella kestämään pitkään ja ovat hyödyksi vuokra-asuntojen, mökin ja kodin kunnossapidossa.

Alkuperäinen hiha-arvio 4500 € tuskin pitänee, koska suunnitelmat ovat muuttuneet matkan varrella siten, että lattia on lisätty sekä kodinkoneiden taso noussut jonkin verran, enkä huomioinut sähkötöitä.

Salkun tilanne

Keittiöremontin johdosta tein muutamia myyntejä salkustani ja hyödynsin superluottoa. Eniten plussaa tuotti vaimon valinta Marimekko, muiden ollessa yhteensä kutakuinkin plus-miinus nolla.

Salkku on remontin vuoksi notkahtanut alas, koska isoa remonttipuskuria (taas lessons learned) ei ollut valmiina. Olisi ollut parempi odottaa ja säästää rahaa etukäteen enemmän.

Loma-asunto

Mökin vuokrauksessa aktivoin myös Airbnb:n käyttöön kokeillakseni miten se toimii. Käyttöönotto ja opettelu on vaatinut perehtymistä ja vienyt kohtuullisen paljon aikaa, mutta systeemi on nyt sisäistetty. Ehkä hauskin yksityiskohta oli vastaanottaa 0,01 euroa palveluntarjoajalta tilitiedon varmistamiseksi.

Mikään ylivoimaisen helppo väline se ei ole, vaikkakin käyttöliittymä on selkeä. Vastausprosentin ylläpitämiseksi vastaukset on annettava 24 tunnin sisällä ja asiakkaat ovat varsin aktiivisia kyselemään tarkempia tietoja. Lisäksi sivulla tuntuu olevan melko paljon kohteeseen liittyviä attribuutteja, joita tulee täyttää.  

Toki Torin kauttakin usein ihmiset kyselevät mökkiin, varaukseen tai paikkakuntaan liittyvistä asioista, mutta jotenkin näin lyhyen kokemuksen perusteella vaikuttaa, että Airbnb:ssä vieläkin aktiivisemmin.  

Vuokra-asunnot

Kummassakin vuokra-asunnossa on edelleen samat vuokralaiset, jotka viime vuoden lopusta ovat niissä asuneet. Toisella vuokralaisella oli opiskelujen katketessa (ilmeisesti lopetti ne itse) haasteita vuokran maksussa tukien päättyessä, mutta hänen äitinsä tuli apuun ja maksoi vuokran. Hän on nyt taas saanut talouskuviot siihen kuntoon, että maksaa itse vuokransa.

Lopuksi

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Saadaan kohta uudistettu keittiö ja painopudotuskampanjani näyttää tällä hetkellä -6,1 kg, joten kiva alku vuoteen.


0 comments:

Lähetä kommentti