25. maaliskuuta 2020

Koronaimpaktia vai ei

Vuokralaisen vaihtuminen

Vuokra-asunnossamme asuva nuori viestitteli meitä helmikuun lopussa WhatsApp -sovelluksella, että haluaisi muuttaa kumppaninsa luokse. Sinänsä ihan tavallinen asia, mutta sen ajankohta oli pienoinen yllätys. Asunnosta oli tehty vuoden määrä-aikainen vuokrasopimus, joka oli vasta hieman yli puolivälin, joten pohdimme hetken aikaa, että mitä tässä pitäisi tehdä ja mitä sopimukset määrää.
 

Vaikka vuokralaisella ei sopimuksen purkamiseen ollutkaan perusteita, sovimme yhdessä, että vuokrasopimus päättyy irtisanomista seuraavan kuukauden lopussa ja vuokrasopimuksen mukaisesti vakuus pidätetään. Tällä kompensoidaan uuden vuokralaisen hakemiseen liittyviä kuluja sekä mahdollinen tyhjä kuukausi.


Ajankohta ei vuokralaisen hakemiselle ollut ehkä paras mahdollinen, mutta saimme kuitenkin sovittua suhteellisen pian näyttöihin kävijöitä, joista tosin jokunen teki oharit (tätä ei voi käsittää). Tästä opittuna teimme linjauksen, että emme lähde yksittäiselle vuokrakandille näyttämään asuntoa kuin ihan poikkeustapauksessa.


Käytin ilmoittamiseen tori.fi -palvelua, Vuokraovea, Facebookia sekä Iggloa. Igglo vaikuttaa tässä kaupungissa olevan melko kuollut. Eniten kyselyjä tuli Facebookista ja Torista sekä jokunen Vuokraovesta. 


Sopiva vuokralainen löytyi ja saimme tehtyä uuden vuokrasopimuksen. Kysyntä kiihtyi loppua kohti, joten jouduimme aika monelle tarjoamaan eioota. Koska tällä uudella vuokralaisella oli kuukauden irtisanomisaika ja kuu ehti jo vaihtua, meille realisoituu tyhjä kuukausi.


Korona sinänsä ei asuntovuokraukseen ole toistaiseksi vaikuttanut millään tavalla ja toivottavasti ei tule vaikuttamaankaan. Uusi vuokralainen saanee asumistukea, joka vakauttaa taloutta hänen osaltaan.

Mökkivuokraus

Tammikuu oli hiljaisempi kuin viime vuosi. Tammikuun alku on ollut menneinä vuosina Venäläisten matkailijoiden suosimaa, mutta ruplan romahduksen jälkeen niitä ei ole tammikuussa mökillämme käynyt.


Tammikuussa otin käyttöön Airbnbn, sekä maaliskuussa myös Booking.comin ja Expedian kautta toimivat useat välitysportaalit.


Helmikuussa omien verkostojen kautta tulleiden yhteydenottojen lisäksi myös Airbnb alkoi vaikuttamaan, joten kuukaudesta tuli selvästi parempi kuin vuonna 2019. Paljon tulee myös kyselyjä ja tiedusteluja Airbnbn kautta, jotka eivät johda mihinkään, joten työtä joutuu tekemään paljon.


Maaliskuussa alkoi Korona näkymään Suomessa ja sen vaikutukset näkyvät monin tavoin. Ainakin yksi varaus on jo peruutettu, mutta on myös yllättävää kiihtynyttä kysyntää ihmisiltä, jotka asuvat  <250 km etäisyydellä mökiltä.


Osa ihmisistä haluaa olla "eristyksessä", tehdä etätöitä ja viettää samalla hiihtolomaa. He perustelevat tätä myös sillä, että pienellä paikkakunnalla (ja mökillä) kohtaamisia on vähän, mutta on myös niitä, jotka pohtivat, että kestääkö pienen kunnan terveydenhuolto mahdollista kuormaa ja jättävät varaamatta. Totta tuokin, mutta taitaa olla niin, että pienen kunnan terveyskeskuksessa ei voida hoitaa mitään isompia sairauksia. Kajaanin keskussairaala on alle puolentoista tunnin päässä ja Oulun vastaava alle kahden tunnin, joihin mökkiläiset joka tapauksessa menisivät mikäli kotona ollessaan vakavasti sairastuisivat.


Huhtikuu ja Toukokuu näkyy tällä hetkellä melko hiljaisena, eikä ihme. Koska raja on suljettu, myös Venäläisten kyselyt lakkasivat samalla kuin seinään. Kesäkuu ja Heinäkuu on varauksien perusteella tällä hetkellä ihan kohtuullinen, mutta Koronan pitkittyminen vaikuttanee siihenkin.


Salkku

Salkussa on käynyt melkoinen puhuri, EPR -70%, SPG -61% ja VET -74%. Melkoisia romahduksia, mutta ei auta hermostua, koska en ole ensisijaisesti kurssimuutoksilla kauppaa tekevä. Kotimaisia osakkeita minulla ei ole ollenkaan, enkä niistä ole muutenkaan erityisen kiinnostunut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Lyhensin velkavivun kokonaan pois ja tankkasin pienen siivun VETiä lisää. Eniten harmittaa osinkojen leikkaukset, jotka pienentävät tulevia tuottoja sekä lainoitusarvon romahdus, joka pienentää mahdollisuuksia tehdä hankintoja "alemyynnistä". Vermilion puolitti osingon huhtikuusta alkaen ja jos Koronakriisi jatkuu, voivat tulevat osingot olla haave vain.

Toivottavasti Korona hellittää mahdollisimman pian ja vakavat tapaukset jäävät mahdollisimman pieniksi. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti