17. toukokuuta 2020

Salkun siirto ja vuokratilanteen päivitys

Salkussa myllertää

Nordnetissä sijaitseva salkku kävi maaliskuussa pohjalukemissa koronan vuoksi. Romahduksen syy oli paitsi koronatilanne, myös se, että hajautus oli vielä varsin alkutekijöissään. Salkussa oli:
  • Vermilion Energy
  • Simon Property Group
  • EPR properties
Osakkeiden arvo ei tällaista osinkosijoittajaa sinällään liika murehdituttanut, koska velkavipu salkun osalta oli varsin maltillinen ja huhtikuussa sekin saatiin lunastettua pois. Luulin, että tilanne on minulle vain eduksi, koska saan tankattua lisää osakkeita roimalla alennuksella ja tätä myöten osinkopotti vain kasvaa. 

Kuinka väärässä olinkaan! Vermilion Energy puolitti osinkonsa ja muut lopettivat kokonaan. Tokihan nämä tilanteen parantuessa alkavat jälleen maksamaan osinkoa, mutta milloin se tapahtuu, sitä on vaikea ennustaa. 

Nordnet ilmoitti alkavansa periä kesäkuusta alkaen ETF-kuukausisäätämisestä 2,5€ palvelumaksua. Tämä kirvoitti monen ETF-kuukausisäätäjän kiroilemaan Nordnetin hintoja, tämä kun aiemmin maksuttomana on luonut oivan mahdollisuuden säästää pieniäkin summia kuukausittain ETFiin Nordnetin kautta.

Vaikka en itse ole ETF -kuukausisäätäjä, pisti tämä asia mietityttämään ja aloin perkaamaan kuluja tarkemmin läpi Nordnetin ja OPn välillä. Muutaman satasen osakeostoissa Suomeen ja USAan hintaero oli todella merkittävä OPn eduksi, joten aloin harkita salkun siirtoa Nordnetiltä OPlle. 

Nordnetin siirtokulu sekin oli USA osakkeista mojova 50€ per arvopaperi ja vielä kun sain Nordnetiltä tietää, että siirrossa kestää "ruuhkasta johtuen" 1-2 kuukauden kuluessa (!?) alkoi mittani olla täysi. Eihän nyt voi mitenkään vaikuta todelliselta, että salkun siirto, joka tapahtuu muutamalla näppäyksellä voisi kestää olla iso työ.  Jos pankin asiakkuus voidaan vaihtaa muutamissa päivissä, miten joku salkun siirto voisi kestää noin paljon. Tässä olisi kilpailuviranomaisilla asia johon puuttua.

Myin siis kaikki osakkeet pois (tappiota tuli vaikka koronakuopassa tankkasin lisää) ja olen nyt siirtänyt lähes kaikki rahani OPlle. OPlla olen hajauttanut osakkeita Suomi - USA akselilla oleviin yhtiöihin ja tavoitteenani on  kasvattaa salkkua tasaiseen tahtiin. Selvitin myös salkun käyttöä sijoitusasunnon/mökin vakuutena ja sekin on yksi varsin todennäköinen skenaario lähitulevaisuudessa.

Salkun jakauma näyttää tältä:

OP Salkku


Salkun ulkopuolelta teimme fundu.fi -palvelun kautta pienen sijoituksen Pyynikin panimon osakeantiin. Osin tukeaksemme kotimaista yrittäjyyttä, mutta onhan se toisaalta hauska omistaa pieni pala panimoa. Osakeantiin voit osallistua täältä: https://pyynikin.com/osakeanti/

Lisäksi avasin Northcrypto -palveluun tilin, jossa on tällä hetkellä pieni määrä Bitcoinia ja Ethereumia hankittuna enemmänkin jännityksen vuoksi.  

Vuokra-asunto

Toisessa vuokra-asunnossa vaihtui vuokralainen, kuten aiemmin kerroin. Uusi asukas on päässyt muuttamaan sisään ja vaikuttaa olevan asuntoon ihan tyytyväinen, joten hyvä niin. 

Taloyhtiössä oli alakerrassa ollut kevään mittaan häiriökäyttäytymistä erään vuokralaisen ja hänen kaveriensa aiheuttamana (huumeita kuviossa), mutta hänet saatiin nyt onneksi häädettyä ulos ja uusi asukki sielläkin muuttanut sisään. 

Taloyhtiön yhtiökokous pidettiin tällä viikolla Google Meet -palvelua hyödyntäen ja alkuhankaluuksien jälkeen tämä käytäntö vaikutti ihan toimivalta systeemiltä.

Mökki

Mökkirintamalla korona on vaikuttanut tilanteeseen kahtalaisesti. Joitain peruutuksia varauksiin tuli varsinkin koronan alkuvaiheessa ja vieläpä viime viikollakin yksi, mutta toisaalta on myös tullut  (oletettavasi) sellaisia varauksia,  joita ei normaaliaikana tulisi, koska ihmiset kaipaavat lomaa. Kesän kysyntä olisi varmaan kovaa, mutta siellä ei ole juuri enää paljon myytävää poislukien yksittäisiä rakoja ja elokuuta.

Varausvuorokausissa tämä vuosi näyttää jo nyt hyvältä. Varattuja vuorokausia on enemmäin kuin vuonna 2018 ja melkein sama kuin vuonna 2017, joten ellei isompia peruutuksia tule, niin tästä tulee hyvä vuosi. Ennätysvuoteen 2019 on vielä matkaa, mutta onhan tässä vuosi vielä kesken ja tyhjääkin on.

Varausvuorokausista hieman yli puolet tulee jo omista kanavista, joten oma verkosto, tori.fi, booking.com ja airbnb näyttää toimivan. Toki työtäkin näiden parissa menee paljon.


P.S

Sijoitusmatkani -blogi pääsi mukaan Inssinosingot -sivuston ylläpitämälle listalle suomalaisista sijoitusblogeista. Käy tsekkaamassa tämä vaikuttava lista ja poimi sieltä itsellesi sopivat seurantaan:

 
Suomalaiset talous- ja sijoitusblogit -lista 2020

0 comments:

Lähetä kommentti