3. kesäkuuta 2020

Toukokuun tohinat

Salkku siirretty

Kerroin edellisessä postauksessani osakesalkun siirrosta Nordnetiltä omaan pankkiini (OP). Siirto on nyt  kokonaisuudessaan tehty niin, että osakkeiden myynneistä saadut varat allokoitu sellaisiin osakkeisiin, joihin näin alkuvaiheessa haluan. Vahva REIT painotus on nyt muuttunut laajemmin hajautetuksi (korona opettaa).

Salkku koostuu seuraavista osakkeista:
 • 3M Co
 • Fortum
 • Marimekko
 • Neste
 • Realty Income
 • Sampo
 • Lisäksi salkussa on aiempia joukkorahoituksen hankintoja Biosafe, Luomu invest ja Suomisen maito
Hankintojeni jälkeen salkussa on tapahtunut positiivistä arvokehitystä (tällä hetkellä +13,6%). Neste on myös jakanut ensimmäiset osingot.  

Mökki

Koska vuosi 2020 alkaa olla jo puolivälissä, vertasin tälle vuodelle tehtyjä varauksia viime vuoden kokonaistilanteeseen nähden. Tokihan loppuvuodelle saattaa (ja toivottavasti tuleekin) uusia varauksia, mutta ainakin alkuvuotta pystytään vertailemaan jo luotettavasti.

Alla olevassa kuvassa sinisellä ympäröitynä näkee Koronaefektin eli huhti- ja toukokuussa varauksia oli jonkin verran edellisvuotta vähemmän. Tämä on toki luonnollistakin, kun mökin lähialueen laskettelukeskukset sulkivat rinteensä keväällä koronan vuoksi. Joitain yksittäisiä varauksia myös peruttiin, mutta tuli myös uusiakin niiden tilalle.   


Kuva

Touko-kesäkuun vaihteessa tuli Juhannuksen varaustilanteesta poikkeuksellisen paljon kyselyjä eri kanavista. Ilmiö ei sinänsä yllättänyt. Arvasin, että näin tulee käymään. 

Hesari kirjoitti mökkibuumista ja Lomarenkaan kautta tulleiden mökkivarausten tuplaantuneen tänä vuonna   https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006526409.html  Artikkelissa mainitaan varausten kestoihin liittyen seuraavaa: "Varauksien kesto on ollut keskimääräistä lyhyempi, sillä tyypillisesti suomalaiset ovat varanneet mökin viikoksi."


Halusin tehdä vertailun vuoksi analyysiä omalta mökiltämme, joten kaivoin statistiikkaa esiin. Vuoden 2020 varausten osalta (lukumääräisesti) Top3 -yöpymisvuorokaudet ovat seuraavat:
 • 2pv = 36,4%
 • 7pv = 18,2%
 • 3pv = 15,2%
Majoitusvuorokausissa mitattuna Top3 -lista näyttää seuraavalta:
 • 7pv = 30,4%
 • yli 7pv = 26,2%
 • 2pv = 17,4%

Laskelman perusteella suosituin varaus on kahden päivän varaus eli käytännössä viikonloppu. Se edustaa peräti 36,4% kappalemäärää kaikista varauksista, mutta vain 17,4% kaikista yöpymisvuorokausista.

Toiseksi suosituin määrällisesti on 7 päivä (viikko) varaus, joita kappalemääräisesti on 18,2%, mutta yöpymisvuorokausista se kattaa selvästi eniten, ollen 30,4%.Vuonna 2019 kahden päivän varauksia oli kappalemääräisesti selvästi enemmän kuin tänä vuonna, mutta pitkiä varauksia oli vähemmän.


Loppuvuosi muuttaa vielä tilannetta uusien varausten muodossa, mutta on mielenkiintoista seurata, että mihin tämä tulee lopulta asettumaan.  


Kesäsuunnitelmat

Kesän aikana tarkoituksenani on tehdä pientä huoltohommaa mökillä (mm. maalausta ja siivousta) sikäli kun mökkivaraukset sen sallivat sekä jatkaa suunnitelmallisesta säästämistä ja sijoittamista aiempaan malliin. 

Yritän myös opiskella (blogit, podcastit, youtube) ja lukea kaikenlaisia kirjoja (onneksi kirjastot ovat nyt auki). 

Korona-aika on ollut henkisesti melko kuluttavaa, mutta onneksi loma alkaa reilun kahden viikon päästä. Mukavaa kesää !

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti